Domov Newsletter Blog Eshop

Jogurty a iné mliečne produkty


#1

Ahojte. Nevie niekto, prečo sa niekedy pridáva mliečna bielkovina do jogurtov? Môže to byť preto, že je mlieko “vyťažené” pre výrobu iných výrobkov?


#2

Vladim, aké jogurty kupuješ? Ja sa napr. s pridanou mliečnou bielkovinou nestretávam. Vždy kupujem iba také kde je mlieko (ideálne ovčie) + kultúry.


#3

Teraz kupujem častejšie z obchodu Farmfoods MH11. Tiež kyslú smotanu TM01 Z ostatných obchodov hustý jogurt RAJO, Jogurt český Hollandia, v tomto je uvedené, že je pridaná mliečna bielkovina, potom smotanový biely jogurt Zvolen, z Kunína kyslé smotany a iné. Ale teraz mám možnosť kupovať s Farmfoodsu, tak hlavne tie.


#4

Už som to zistil, prečo sa pridáva mliečna bielkovina do mlieka. Ide o výrobu jogurtu. Jogurt musí obsahovať určitý podiel sušiny a ten sa zvyšuje dopĺňaním mliečnou bielkovinou. Jogurt je potom kvalitnejší, súvisí s tým proces zrenia. Táto bielkovina je uvedená na jogurte Hollandia, je to český jogurt a tuším je robený procesom zrenia priamo v tégliku, v ktorom sa predáva. Takéto jogurty sa vyznačujú aj tým, že na povrchu vidno taký bublinkový jogurt. Bublinky vytvárajú baktérie, ktoré sa živia laktózou, mliečnym cukrom a pritom vypúšťajú CO2 tuším.


#5

Super objav, díky za info :slight_smile: